Skip to content
EdeLine » Cikkek » A kutyák viselkedési problémái

A kutyák viselkedési problémái

Hirbek Edina kisállat pszichológus

Nemkívánatos viselkedés vizsgálata

Amikor a kutyák viselkedése nemkívánatos, a vizsgálatnak három szintje van:

 1. A faj, az életkor és a fajta normális tartományán belüli viselkedés.
  Ezekben az esetekben a tulajdonosoknak útmutatásra van szükségük a viselkedés hatékony kezeléséhez. 
 2. Nehezebb vagy nagyobb kihívást jelentő viselkedések, mert a normálisnak tekintett tartományon belül vagy éppen azon kívül eshetnek, de különösen intenzívek vagy nehezen kezelhetők. 
  Ilyenek például a morgás, vizeletjelölés, felugrálás, ugatás, kergetőzés, vadászat, zsákmányolás vagy más túlműködés.
  Szintén ebbe a kategóriába tartozhat az is, ami a fajta számára normális, de a család életéhez és az otthonhoz nem illeszthető (azaz nem megfelelő).
  Ezekben az esetekben viselkedés felmérésére és tanácsadásra van szükség, hogy a tulajdonosok reális képet kapjanak arról, hogy mit lehet elérni, és hogy olyan kezelési stratégiákat alkalmazzanak, beleértve a környezet kialakítását és a viselkedésmódosítást, amelyekkel mind a tulajdonosok, mind a háziállat számára elfogadható szintű javulást lehet elérni.
 3. Érzelmi zavarok vagy mentális egészségügyi problémák következtében abnormális vagy patológiás viselkedés. 
  Ezek kialakulhattak genetikai tényezők, stresszes perinatális környezet (prenatális, újszülöttkori), elégtelen korai szocializáció, az agy egészségét és fejlődését befolyásoló egészségügyi állapotok vagy különösen traumatikus környezeti események következtében.
  Ezen háziállatok esetében a prognózis felállításakor nagyon körültekintően kell eljárnunk, és a tulajdonosok elvárásait módosítani kell az elfogadható kimenetel elérése érdekében.
  A kezelés általában egyszerre igényel környezeti változtatást és viselkedésmódosítást, gyakran gyógyszeres kezeléssel (természetes termékekkel, diétával, gyógyszerekkel) kombinálva az alapbetegség javítása és a tanulás elősegítése érdekében.

A viselkedési problémák diagnosztizálásának folyamatáról, a viselkedésmódosításról és a gyógyszerekkel történő kezeléséről egy másik cikkekben olvashattok.

Hamarosan!

Nem kívánatos viselkedés

Medi kutya fosztogatja a játékát!
Medi kutya fosztogatja a játékát?!

Ha a probléma normális, de nemkívánatos viselkedésnek bizonyul, a tulajdonosoknak tanácsadásra van szükségük arról, hogyan lehet hatékonyan kielégíteni a háziállat igényeit, és hogyan lehet megerősíteni a kívánatos viselkedést, miközben megelőzni a nemkívánatos viselkedést.

A legtöbb kutyaviselkedés-kezelési probléma esetén állatorvosi segítség és/vagy trénerek tanácsadására és minőségi forrásokra, valamint tréner gyakorlati útmutatására van szükség.


Trénerek és technikák

A trénereket jól kell kiválasztani, és ellenőrizni kell, hogy megerősítésen alapuló képzési technikákat alkalmaznak-e. Pozitív büntetésen alapuló technikákat nem szabad alkalmazni a kiképzés során, mert ezek legjobb esetben is csak a nemkívánatos viselkedés elfojtására szolgálnak, és félelemhez, elkerüléshez, sőt agresszióhoz vezethetnek.


Kezelendő problémák

A kezelendő problémák közé tartozik a nem megfelelő játék (pl. az emberek megcsípése vagy megharapása); a fegyelmezetlen viselkedés (pl. húzás, csaholás, felugrás, felmászás, túlzott aktivitás); valamint az ugatás bizonyos formái, a romboló viselkedés és a szobatisztaság.


Érzelmi zavar, abnormális viselkedés

Ha a problémát érzelmi zavarnak vagy abnormális viselkedésnek határozzák meg, a megoldáshoz a viselkedésmódosító technikák, a környezet módosítása a további problémák megelőzése érdekében, valamint a normálisabb mentális állapot helyreállítását és az új tanulás elősegítését szolgáló gyógyszerek kombinációjára lesz szükség.