Skip to content
EdeLine » Cikkek » Félelem, szorongás és fóbia a kutyáknál

Félelem, szorongás és fóbia a kutyáknál

Brutus szorong

Félelem a kutyáknál

A félelem normális reakció a kutyáknál egy tényleges vagy vélt fenyegető ingerre, vagy helyzetre.

Félelem okai

A félelem leggyakoribb kiváltó okai közé tartoznak a következők:

  1. félelem más kutyáktól, különösen azoktól, amelyek ismeretlenek, fenyegetőnek tűnnek a kutya számára, vagy amelyekkel a kutyának kellemetlen tapasztalata volt;
  2. félelem ismeretlen emberektől, különösen azoktól, akik újak, vagy akik másképp néznek ki, viselkednek vagy más szagot árasztanak, mint azok, akikhez a kutya hozzászokott (pl. kisgyerekek);
  3. félelem az ismeretlen ingerektől, például hangos vagy ismeretlen zajoktól (pl. építési munkálatok, teherautók, lövések), vizuális ingerektől (pl. esernyők, kalapok, egyenruhák), helyektől (pl. hátsó udvar, park, panzió), felületektől (pl. fű, csempe- vagy fapadló, lépcső), vagy az ingerek kombinációjától (pl. porszívó, autózás); és
  4. félelem bizonyos helyzetektől, például állatorvosi rendelők vagy kutyakozmetikák.
Brutusnak félelmetes a maci
Brutusnak félelmetes a maci

Szorongás a kutyáknál

A szorongás a félelemre adott válaszreakció és az izgatottság vagy az aggodalom, amikor az állat előre lát egy fenyegető vagy félelmetes helyzetet.

Egyes kutyáknál általános szorongás jelentkezik, amikor a félelmi reakció olyan helyzetek széles skáláján jelentkezik, amelyekre egy „normális” háziállat valószínűleg nem reagálna. Bár a félelemnek és a szorongásnak lehet genetikai összetevője is, a születés előtti és újszülöttkori stresszorok, beleértve az anyai elválasztást, a szocializáció hiányát, vagy az ingerrel (vagy hasonló ingerekkel) való találkozás során korábban tapasztalt kellemetlen eredmény szintén okozó tényező lehet.

Brutus oldja a feszültségét
Brutus oldja a feszültségét

Fóbia a kutyáknál

A fóbia egy eltúlzott félelemreakció a kutyáknál is.

A kutyák fóbiás reakciói általában a hangos zajokhoz (pl. mennydörgés, tűzijáték, lövések) és az ezekhez az eseményekhez kapcsolódó ingerekhez kapcsolódnak, beleértve az esőt, villámlást, esetleg még a zivatarhoz kapcsolódó légköri statikusságot vagy nyomásváltozást is.
Egyes félelmek (pl. állatorvosi rendelők, a szabadban való tartózkodás, bizonyos helyiségekbe való belépés vagy bizonyos típusú padlóburkolatokon való járás) olyan intenzívvé válhatnak, hogy megfelelnek a fóbia definíciójának.

A félelemreakció jele lehet

  • a zihálás és a nyálelválasztás,
  • a behúzott farok,
  • a leeresztett fülek,
  • a félrenézés,
  • az alacsony testtartás,
  • a piloerection,
  • vokális jelzések
  • vagy az olyan terelő viselkedés, mint az ásítás vagy az ajaknyalás.

A kutya megoldókulcsai

Míg az elkerülés és a menekülés az egyik stratégia, egyes kutyák agressziót alkalmaznak a félelmet kiváltó inger eltávolítására, és ha sikerrel járnak, az megerősíti őket az agresszió használatában akár más helyzetekben is (negatív megerősítés).

Ha a szorongás, fóbia jeleit tapasztalod a kutyádon, kérj segítséget. Magától nem fog elmúlni, és minél többször erősíti meg magát egy kutya ezekben a helyzetekben, annál nehezebb kihozni belőle.